Thursday, December 27, 2012

Perempuan bad ass

Saya suka tgk perempuan yg bad ass. Bad ass yg bad ass, bukan yg maksud perempuan tu mempunyai punggung yg jahat or anything yg seangkatan dgnnya. Perempuan yg bad ass ni kalau versi lelaki ialah lelaki macho. So kirenya perempuan bad ass ni ialah perempuan yg tough, berdikari, menangis bila perlu ( taklah sikit2 je nangis, sikit2 je mengalir air mata), tak bergantung kepada lelaki sangat...

Drama melayu skrg jarang ada watak heroin yg bad ass. The closest one in my recent memory is nabila huda dlm drama julia.

Speaking of bad ass, I had a dream last week. I dreamt of me being a bad ass girl who got into a fight with some random guys for a reason I cant remember. After winning the fight with my bad assery attitude, I left the scene, flicking my middle finger to those losers. How bad ass is that???

Monday, October 1, 2012

let's be strong.

5 months into the job.
i'm bored... like hell.
it's not like my job is super senang,
it's not too hard either.
it's just not for me.
not enough challenge maybe.
not meeting new people, maybe.
not stimulate my mind, maybe.

just maybe i'm not good at staying at the same place for too long.
if i had my way,
dah lame aku hantar surat resign.
but then again, i've to think about everything.
mak mesti marah.
ayah mesti dah tak bagi duit belanja.
jadi untuk kemandirian hidup,
haruslah bertabah.
haruslah kuat.
haruslah menahan rasa kebosanan yg teramat.
let's just endure until i found "the one".
the job that is meant for me.

in the meantime,
mari berusaha mencari dan terus mencari.

Friday, September 28, 2012

face-palm inducing moments

hari selasa hari tu ade interview.
ok fine lah. aku dah siap2 study ape yg patut semue.
yelah. takut tak reti nak jawab macam interview boustead hari tu.
lepas tu balik rumah carik file isi resume dgn all those necessary certs (sijil spm, transkrip, bla bla bla...)
aku letak dalam due file.
satu dalam clear folder file, satu dalam file uia.

and guess what happened,
aku cuma jumpe file kuning je. 
which contains those certs from waaaayyyyy back when i was in tadika.
the heck pakcik interviewer nak tengok sijil tadika aku?
tak relevan.
and the most relevant certs they all wanna see which
is my degree transcript......
was lost.
that file uia is lost.
gone.
missing in action.
tsk.

my degree transcript dah hilang!
OMG should i panic????
belum konvokasi lagi transkrip dh hilang.
wat de hek lah kan?
sila face-palm.
sekian terima kasih.
now i'm off searching that missing file.
please pray for me.

Sunday, June 24, 2012

selamat malam.
rasenye dah lame dah tak menulis kat sini.
kesiaaannn belog ni.
mungkin dah rase dianaktirikan oleh aku.
tapi memang pun.

sejak2 hidup tak berlaptop dan berinternet,
banyak bende yg dah aku tinggalkan.
jumpe internet seminggu sekali je.
sekarang banyak bende yg dulu menjadi minat aku,
aku dah hilang perasaan.

facebook sekarang dah boring.
blogreading becomes somewhat a lame thing to do.
bace laman gosip dah tak menarik lagi.
even catching up to the latest manga pun dah rase tak best.
seriously...
aku rase semue bende yg aku minat dulu dah
tak best sekarang.
mungkin sebab perubahan kot.
my transition from student to penganggur to a worker.
transition dari tinggal dengan keluarga ke tinggal sendirian (with
5 other girls)
dari hari2 dapat online ke seminggu sekali je
jumpe laptop dan internet
(and dari windows 7 ke windows 98 terus!)
mebbe that's what makes me changed.
tsk.
mungkin sekarang perlu mencari hobi baru untuk
mengelakkan diri dari terase sungguh takde life dan forever alone.
any ideas?
yg penting hobi baru tersebut perlulah convenient,
tak merbahaya, and preferably free of charge.
seriously peeps, any idea?

Saturday, April 14, 2012


itu laptop saye.
laptop itu telah rosak. skrin die malap, gelap, kelam, tak nampak mase depan,
cume nampak refleksi diri sendiri yg tak seberape je kalau 
saye renung dan tenung die.

disebelah laptop tersebut ialah monitor komputer keluarge saye
yg entah zaman bile entah kami guna.

disebabkan saye ini seorang penganggur yg miskin dan tak berduit,
nak beli top up pun mintak pembiayaan mak ayah lagi,
tak mampu lah saye nak membaiki lcd skrin laptop sy.....
timbul lah idea bernas.
erk, sebenarnye idea ayah saye.

laptop rosak skrin + monitor = gambar diatas.
as of now, i'm typing on my laptop keyboard while looking at
the crt monitor. 
mungkin dlm mase 2-3 bulan lagi,
i'm gonna be cross-eyed. tch... jatuh saham i.
i swear, lepas aku dapat kerja,
my first gaji will go to repairing my laptop..
after beli telefon bijak, makan sedap2, beli kasut.....

Tuesday, February 7, 2012

rage post.

ok fine.
mmg mase kau balik kitorang tak masak nasik lagi,
botol2 air minum kosong, blm isi lagi.
sinki penuh tak kemas pinggan bersih lagi.

tapi tak semestinye spjg kau takde aku tak buat kerje.
tak semestinye tige hari kau tkde,
aku tak masak nasik,
tak isi air,
tak kemas pinggan.

aku (along actually) masak dh nasik smlm,
smlm dh isi penuh air semue botol,
hari2 pagi ptg aku basuh pinggan kemas pinggan.
aku sapu rumah, aku siram pokok,
aku basuh semueeeeee baju,
aku sidai, aku lipat kain.
aku letak baju2 dlm almari korg semue (kerje yg aku sumpah aku tak nk buat pun)

tapi sbb mase kau balik aku 
tak masak nasik, tak kemas pinggan tak isi air,
kau dh nk buat ayat emo.
nk kate mentanglah masih ade mak ayah lagi
taknk buat keje.

ok fine. dh kate macam tu,
jgn nk bising lagi kalau aku tak buat kerje langsung lepas ni!

Sunday, February 5, 2012

totally unexpected.

it's been nearly a week since we iium students can
check our results.
and i've been delaying and forcing my self not to click on the 
result slip until now.
i'm just procrastinating.
actually, aku takut nk menghadapi kenyataan.
i'm expecting myself to flunk a subject.
a particular subject i didn't have a clue about.
i'm just buying time till i have to face that failure.
but tadi aku beranikan diri utk check,
and............
alhamdulillah.
i passed. 
though not with flying colors,
i still passed.
totally unexpected.
thanks to the instructor,
i know she's pissed off with me, but somehow she let me pass.

ok. now i've got to think about finding a job.

Monday, January 16, 2012

awie jeles dgn aku. yeay!

good afternoon y'alls.
slmt bekerje/belajar/melepak utk anda semue.
right now, i'm enjoying the second day of holiday.
if i dont flunk any of my papers, 
insyaAllah i'll be done with my studies.

usually (most of the time,actually)
aku akan balik rumah on friday/saturday..
and balik uni on sunday/monday morning.
and by sunday,
awie my little brother will ask me,
"kin, bile balik asrama?"
like a boss.
boleh la die cakap camtu, kuz he will never ever
go to asrama (for the time being lah)
and me, being a lazy slob yg suke sgt duduk rumah
sbb takyah nk buat ape2 
will merungut2 dekat awie,
"nantilahhhh... kin malas nk balik."

and awie will say, or suruh actually,
"balik cepat. sekarang."
ok fine. kin balik.
but now,
i'm unofficially done with my studies,
dah takyah balik.
malam ahad hari tu,
awie tanye
"kin,bile nk balik asrama?"
and i asked him back
"awie, sekolah tak hari selase ni?"
awie jawab
"sekolah la. tapi malas"
not his exact words, but lebih kuranglaah...
and this time aku jawab like a boss.
"kin dah tak balik. dah habes sekolah."
and he whine
"alaaaaa.... kenape???"
and i laugh at him.
"yeay kin dah takyah balik asrama,
awie kene sekolah. hahahaha"
and awie got jealous kuz die kene pegi sekolah,
even though just twice a week. 
yeay!!! awie jeles! awie jeles!!

Monday, January 9, 2012

Tuesday, January 3, 2012

the best thing abt IIUM

the best thing about IIUM
versi minuman.
milo ais dr kafe mokku KENMS.
milo ais yg terbaik di IIUM pd pendapat aku.
sungguh enak dikongsi bersame rakan2 
sewaktu melepak di kafe sambil people watching dan 
bertukar pendapat a.k.a mengumpat 
tentang manusia sekeliling.

the best thing abt IIUM

the best thing about IIUM
versi minuman.
milo ais dr kafe mokku KENMS.
milo ais yg terbaik di IIUM pd pendapat aku.
sungguh enak dikongsi bersame rakan2 
sewaktu melepak di kafe sambil people watching dan 
bertukar pendapat a.k.a mengumpat 
tentang manusia sekeliling.