Monday, May 30, 2011

wedding.

first of all, congratz to along kuz sudah selamat
melangsungkan perkahwinan dgn abg long.
semoge perkahwinan along kekal sehingga ke akhir hayat,
may u two be together forever happily ever after lah.

and thanks to all family members yg sudi datang rumah tolong
masak2, kemas2 rumah, uruskan itu ini ape yg patut,
i know y'all tak bace pun blog ni ( haha, mmg takde sape bace pun kan?)
tapi i still wanna say thank u.
kami sekeluarge sgt menghargai pertolongan anda semue.
to family members yg dtg tapi tak tolong memeriahkan
majlis, thanks also.

and kpd jiran belakang rumah yg sudi dtg tolong masak2,
thanks. nnt bile acik buat majlis utk anak acik, kitorang dtg tolong ye....
and thanks to pihak katering,
ayam goreng tandoori tu mmg sedap hingge menjilat jari.
hehehe......

and last but not least,
the biggest appreciation goes to my mom, dad, angah and awie.
adik tak payah sbb tolong sikit2 je. heh.
buat kerje kawen ni sgt susah, even tho pakai katering dan 
tak masak sendiri rewang2.
serius susah.
kudos to my parents sbb berjaye go through it all.
must've been hard for them.
but they managed it well.
and congretz to mak ayah sbb dpt menantu.

e'eh... kakak aku yg kawen, aku pulak lebih2
buat ucapan thanks barang..... ingat ni ABP ke nak buat ucapan2 camni??
haha. saje je. i felt the need to thank all of these peeps sbb
without them mesti lah aku yg kene bersusah payah tolong
lebih2 kan.... thanks again for making my life easier. wheee~~~~
kak long dan abang long


wedding.

first of all, congratz to along kuz sudah selamat
melangsungkan perkahwinan dgn abg long.
semoge perkahwinan along kekal sehingga ke akhir hayat,
may u two be together forever happily ever after lah.

and thanks to all family members yg sudi datang rumah tolong
masak2, kemas2 rumah, uruskan itu ini ape yg patut,
i know y'all tak bace pun blog ni ( haha, mmg takde sape bace pun kan?)
tapi i still wanna say thank u.
kami sekeluarge sgt menghargai pertolongan anda semue.
to family members yg dtg tapi tak tolong memeriahkan
majlis, thanks also.

and kpd jiran belakang rumah yg sudi dtg tolong masak2,
thanks. nnt bile acik buat majlis utk anak acik, kitorang dtg tolong ye....
and thanks to pihak katering,
ayam goreng tandoori tu mmg sedap hingge menjilat jari.
hehehe......

and last but not least,
the biggest appreciation goes to my mom, dad, angah and awie.
adik tak payah sbb tolong sikit2 je. heh.
buat kerje kawen ni sgt susah, even tho pakai katering dan 
tak masak sendiri rewang2.
serius susah.
kudos to my parents sbb berjaye go through it all.
must've been hard for them.
but they managed it well.
and congretz to mak ayah sbb dpt menantu.

e'eh... kakak aku yg kawen, aku pulak lebih2
buat ucapan thanks barang..... ingat ni ABP ke nak buat ucapan2 camni??
haha. saje je. i felt the need to thank all of these peeps sbb
without them mesti lah aku yg kene bersusah payah tolong
lebih2 kan.... thanks again for making my life easier. wheee~~~~
kak long dan abang long


Wednesday, May 25, 2011

salah aku ke?????

salah aku ke kalau bile dihujung tempoh praktikal
aku masih tak tau nak buat tax computation?
salah aku ke kalau tinggal lagi 10 hari bekerje, aku tak pernah
di'assign' kerje membuat tax computation,
lalu apabila tadi disuruh buat aku tak tau nak buat?
salah aku ke kalau aku tak tau nak amek kat mane figure utk profit loss a/c utk
kire profit before taxation?
salah aku jugak ke kalau aku tak paham camne nak kire capital allowance?
salah aku ke kalau aku tak ingat camne nak kire tax utk company
sebab aku amek subjek malaysian tax mase 2nd year
which is due tahun lepas?
salah aku jugak la sebab taknak dan tak dapat nak setelkan
tax comp tu bile awal2 aku cakap aku tak paham dan perlu di'guide'
step by step tapi disuruh mengkaji sendiri bende tu instead??

salah aku ke???? salah aku ke??????????????
okeh. seriously sangat sakit hati dan juge sakit kepale.
derh~~~~ aku dapat B bulat je kot mase malaysian tax dulu.
kalau personal tax ingat lah jugak aku. 
ni company tax satu set dgn capital allowance
yg di mane mase final exam paper malaysian tax dulu aku
buat separuh jalan je sebab tak reti?????
dah tu pulak nak question kenape aku dah nak habes praktikal pun 
masih tak tau nak buat tax comp.
oh aku ingat mase awal2 start praktikal dulu diorang kate camni,
"nnt bile dah nak habes praktikal nnt, baru kitorang ajar buat tax."
ni TAK ajar pun. 
terus suruh buat. mmg selamat jalan la aku nak buat. 

okeh.dah habes lepas geram.
kepade rakanku cik chun, selamat ulangtahun kelahiran yg ke 18 utk 
awak ye. semoge awak dpt menghabiskan sisa2 kehidupan
berpraktikal dgn jayanya.

salah aku ke?????

salah aku ke kalau bile dihujung tempoh praktikal
aku masih tak tau nak buat tax computation?
salah aku ke kalau tinggal lagi 10 hari bekerje, aku tak pernah
di'assign' kerje membuat tax computation,
lalu apabila tadi disuruh buat aku tak tau nak buat?
salah aku ke kalau aku tak tau nak amek kat mane figure utk profit loss a/c utk
kire profit before taxation?
salah aku jugak ke kalau aku tak paham camne nak kire capital allowance?
salah aku ke kalau aku tak ingat camne nak kire tax utk company
sebab aku amek subjek malaysian tax mase 2nd year
which is due tahun lepas?
salah aku jugak la sebab taknak dan tak dapat nak setelkan
tax comp tu bile awal2 aku cakap aku tak paham dan perlu di'guide'
step by step tapi disuruh mengkaji sendiri bende tu instead??

salah aku ke???? salah aku ke??????????????
okeh. seriously sangat sakit hati dan juge sakit kepale.
derh~~~~ aku dapat B bulat je kot mase malaysian tax dulu.
kalau personal tax ingat lah jugak aku. 
ni company tax satu set dgn capital allowance
yg di mane mase final exam paper malaysian tax dulu aku
buat separuh jalan je sebab tak reti?????
dah tu pulak nak question kenape aku dah nak habes praktikal pun 
masih tak tau nak buat tax comp.
oh aku ingat mase awal2 start praktikal dulu diorang kate camni,
"nnt bile dah nak habes praktikal nnt, baru kitorang ajar buat tax."
ni TAK ajar pun. 
terus suruh buat. mmg selamat jalan la aku nak buat. 

okeh.dah habes lepas geram.
kepade rakanku cik chun, selamat ulangtahun kelahiran yg ke 18 utk 
awak ye. semoge awak dpt menghabiskan sisa2 kehidupan
berpraktikal dgn jayanya.

Tuesday, May 24, 2011

pintu kerete tak ketat.

pernah tak korang naik kerete, then tutup pintu tak ketat?
mesti pernah kaaaannnn???
banyak kali jadik kt aku.
yolahh.. naik kete orang takkan le nak hempas pintu macam tgh tunjuk perasaan kot.
tak pun balik deting dgn pakwe hensem serte kaye,
takkan la korang masuk kerete dgn penuh ayu serte sopan santun ala2
perempuan melayu terakhir, pastu hempas pintu kuat2...
kan dah kurang saham korang di mate pakwe yg kaye serte hensem itu kan?

aku tak tau la kalau kerete mercedez ke, beemer ke, imprezza ke, gtr ke camne...
tapi kan, kalau aku naik kete tak tutup pintu ketat2 rapat2 mesti terase
outside noise lagi kuat. macam angin masuk jer dlm kerete tu.
korang tak rase ke???

tadi petang sy keluar bersame 3 orang rakan sy yg chun, chomel dan gojes.
cik chomel yg memandu, cik gojes yg jadi co-pilot dan cik chun serte sy duduk belakang
jadi mem besar dan mem kecik.
lepas isi minyak sebentar, kami meneruskan perjalanan ke destinasi kami.
tibe2 cik chomel tanye
"naper lampu ni menyale?"
kitorang pandang lampu tgh yg selalu nyale time org bukak pintu tu.
"agaknye pintu tak ketat kot."
hah.
cik chun dan cik gojes jadi cuak.
sbb kt stesen minyak td diorang ade bukak pintu keter.
cik chomel konpem pintu die ketat.
aku lagi la konfiden bkn salah aku. mmg aku tak bukak pintu langsung,
amendenye tibe2 die nak jadi tak ketat lak kan?

dah le time tu kitorang kt jalan raye yg bz, ala.... kt mrr2 yg nk ke ampang tu.
takle nak bukak pintu, pastu tutup kuat2 balik.
so, cik chun dan cik gojes buat sesuatu utk mengembalikan 
keyakinan mereke terhadap pintu yg tak ketat tu.
yelah. mereke takut bile pintu yg tak ditutup dgn rapat akan
tibe2 terbuke lalu mendedahkan mereke kpd risiko kemalangan jalan raya
(mungkin lah. tu hipotesis aku je)
jadi mereke pun dgn tekad usaha tabahnye memegang pintu kerete.
supaye pintu itu tak terbuke.
omg. berbaloi2 kan usaha mereke holding on to the car doors?
err... spjg aku naik kerete, tak pernah kot pintu kerete tak tutup ketat boleh tibe2 nak
terbuke.
tapi takpelah. aku biarkan je rakan2 ku buat camtu. comel kot. haha.
dah tu pulak, lepas je cik chun dan cik gojes berpegang teguh dgn
pintu masing2... cik chomel a.k.a driver kami pun berkate...
"laaaa.... pintu tak ketat rupenye korangggg...." 
aku dgn cik chun tepuk dahi. 
derhhhh... dah lame kot kitorang tau. dr blkg dah nampak lampu pintu tak ketat
menyale kt dashboard.
apekah kesnye itu wahai cik chomel oiiii......

p/s - laptop dah balik dan dah baik. wheeee~~~~

pintu kerete tak ketat.

pernah tak korang naik kerete, then tutup pintu tak ketat?
mesti pernah kaaaannnn???
banyak kali jadik kt aku.
yolahh.. naik kete orang takkan le nak hempas pintu macam tgh tunjuk perasaan kot.
tak pun balik deting dgn pakwe hensem serte kaye,
takkan la korang masuk kerete dgn penuh ayu serte sopan santun ala2
perempuan melayu terakhir, pastu hempas pintu kuat2...
kan dah kurang saham korang di mate pakwe yg kaye serte hensem itu kan?

aku tak tau la kalau kerete mercedez ke, beemer ke, imprezza ke, gtr ke camne...
tapi kan, kalau aku naik kete tak tutup pintu ketat2 rapat2 mesti terase
outside noise lagi kuat. macam angin masuk jer dlm kerete tu.
korang tak rase ke???

tadi petang sy keluar bersame 3 orang rakan sy yg chun, chomel dan gojes.
cik chomel yg memandu, cik gojes yg jadi co-pilot dan cik chun serte sy duduk belakang
jadi mem besar dan mem kecik.
lepas isi minyak sebentar, kami meneruskan perjalanan ke destinasi kami.
tibe2 cik chomel tanye
"naper lampu ni menyale?"
kitorang pandang lampu tgh yg selalu nyale time org bukak pintu tu.
"agaknye pintu tak ketat kot."
hah.
cik chun dan cik gojes jadi cuak.
sbb kt stesen minyak td diorang ade bukak pintu keter.
cik chomel konpem pintu die ketat.
aku lagi la konfiden bkn salah aku. mmg aku tak bukak pintu langsung,
amendenye tibe2 die nak jadi tak ketat lak kan?

dah le time tu kitorang kt jalan raye yg bz, ala.... kt mrr2 yg nk ke ampang tu.
takle nak bukak pintu, pastu tutup kuat2 balik.
so, cik chun dan cik gojes buat sesuatu utk mengembalikan 
keyakinan mereke terhadap pintu yg tak ketat tu.
yelah. mereke takut bile pintu yg tak ditutup dgn rapat akan
tibe2 terbuke lalu mendedahkan mereke kpd risiko kemalangan jalan raya
(mungkin lah. tu hipotesis aku je)
jadi mereke pun dgn tekad usaha tabahnye memegang pintu kerete.
supaye pintu itu tak terbuke.
omg. berbaloi2 kan usaha mereke holding on to the car doors?
err... spjg aku naik kerete, tak pernah kot pintu kerete tak tutup ketat boleh tibe2 nak
terbuke.
tapi takpelah. aku biarkan je rakan2 ku buat camtu. comel kot. haha.
dah tu pulak, lepas je cik chun dan cik gojes berpegang teguh dgn
pintu masing2... cik chomel a.k.a driver kami pun berkate...
"laaaa.... pintu tak ketat rupenye korangggg...." 
aku dgn cik chun tepuk dahi. 
derhhhh... dah lame kot kitorang tau. dr blkg dah nampak lampu pintu tak ketat
menyale kt dashboard.
apekah kesnye itu wahai cik chomel oiiii......

p/s - laptop dah balik dan dah baik. wheeee~~~~

Tuesday, May 17, 2011

this entry is made just for the sake of posting an entry.

i know i've made an entry about my two cute little rabbits (time tu mereke masih little rabbits lagi)
and now mereke dah lebih dewase + membesar and sometimes mengganas... suke geget2 orang mase nak bagi makanan.
anywayssss.... with my sis incoming wedding, my family is busy buat itu ini utk wedding day. wheee~~~ andddd... si mimi dan momo ( my rabbits lah ) are a bit neglected. dah la mereke berdue berumah di bawah pohon ubi di tepi rumah yg agak terasing drpd peradaban dunie... err.. terasing drpd kami. dah la mmg mereke tu selalu terasing.. time2 camni lagi la terasing.
as compared to with memol and chitchit (our two cats) mmg nampak la those rabbits tu macam terbiar. kesiaaaannnnn korang.
hari sabtu lepas, mak bagi makan mimi momo, and momo rebelled a lil bit. die geget2 dawai kt entrance kandang die, and die geget tangan mak. bercalar lah jugak tangan mak kene geget. and mak masuk and announces that ayah is going to sembelih those two rabbits.
i was like.... OMG!!! THIS CANT BE HAPPENING!!!
aku tanye, mak bergurau kann??
mak cakap, seriously we're gonna sembelih them and eat them.
huh. air mate dah bergenang. plssss jangan sembelih mereke.
tak sampai hati kot.
we watched them grow, from cute little rabbits - sgt kecik, besar tapak tangan-
sampai skrg.... i'm gonna beg mak to change her plans.

p/s - anyone nak adopt mimi and momo. they are so adorable, if a bit tak mesra alam. cute pics will be posted when i got my laptop back.
this entry is made just for the sake of posting an entry.

i know i've made an entry about my two cute little rabbits (time tu mereke masih little rabbits lagi)
and now mereke dah lebih dewase + membesar and sometimes mengganas... suke geget2 orang mase nak bagi makanan.
anywayssss.... with my sis incoming wedding, my family is busy buat itu ini utk wedding day. wheee~~~ andddd... si mimi dan momo ( my rabbits lah ) are a bit neglected. dah la mereke berdue berumah di bawah pohon ubi di tepi rumah yg agak terasing drpd peradaban dunie... err.. terasing drpd kami. dah la mmg mereke tu selalu terasing.. time2 camni lagi la terasing.
as compared to with memol and chitchit (our two cats) mmg nampak la those rabbits tu macam terbiar. kesiaaaannnnn korang.
hari sabtu lepas, mak bagi makan mimi momo, and momo rebelled a lil bit. die geget2 dawai kt entrance kandang die, and die geget tangan mak. bercalar lah jugak tangan mak kene geget. and mak masuk and announces that ayah is going to sembelih those two rabbits.
i was like.... OMG!!! THIS CANT BE HAPPENING!!!
aku tanye, mak bergurau kann??
mak cakap, seriously we're gonna sembelih them and eat them.
huh. air mate dah bergenang. plssss jangan sembelih mereke.
tak sampai hati kot.
we watched them grow, from cute little rabbits - sgt kecik, besar tapak tangan-
sampai skrg.... i'm gonna beg mak to change her plans.

p/s - anyone nak adopt mimi and momo. they are so adorable, if a bit tak mesra alam. cute pics will be posted when i got my laptop back.