Friday, January 7, 2011

5 common activities yg dilakukan budak intern bile takde keje

sempene dah nak dekat sebulan aku berpraktikal kt sri gombak,
aku akan buat entri yg berkaitan dgn praktikal.

which is....
aktiviti2 yg dilakukan budak2 intern di waktu lapang tatkala 
takde orang bagi kerje.

1. termenung. 
perkare biase yg budak2 intern buat. dok menopang dagu sorang2
kt meja sambil berangan2 ape yg nak dibeli bile dapat duit allowance nnt.
takpun duduk sambil merenung jam kt dinding, buat countdown bile
la nak pukol 5.30.... tak sabar nak balik...
tak pon lagi, tengah fikir malam ni nak dinner lauk ape je...







   2. ber'text'ing.

selalunye text kt bf/gf "you, i tgh bosan ni.. takde kerje....."
ramai gak yg text kt kawan2 yg same2 buat praktikal
"eh... korang tgh wat pe? ade kerje ke weh? aku bosan ni,
takde keje langsung...."
"aku pon tgh bosan ni... diorang taknak bg aku keje pon...."
"haa... same la kite.. dari tadi aku termenung weh.."
lebih kurang la isi kandungan text2 tersebut...








3.ber'fesbuk'.                                                                                   
oohhhh.... ini bende ramai yg buat. kire boleh kate perkare 
wajib lah bg warge belia seluruh dunie.
asal dok depan pc yg ade internet connection je, on fb..
pastu mesti nak update status camni
"boring gilew dowh.... takde keje hari ni....
tolong la bagi aku keje....!!"
something like that lah....
pastu mesti fellow intern akan mengomen status tu..
"aku pon same dowh....."
"haha.. padan muke kau. aku ajak buat same dgn aku xnk...."
"ahhh... sukehati aku lah... tmpt aku lg byk allowance kowt..."

4.bergosip.
aktiviti ni selalu dilakukan kalau ade lebih drpd sorang intern
kt satu2 tempat tu...
kate la ade due orang dlm satu ofis tu..
bile due2 dah bosan mule la macam ni..
"ehhhh... kau nak tau tak, si polan dgn si polan tu dah kawen..."
"ye keeee??? bile ni???"
"cuti sem hari tuuu..."
"mane kau tau eh?"
"laaa... ade kt fb kowt...."
haha.... habes gosip2 terkumpul time cuti dibincangkan time tu.
bile dah habes gosip budak2 uni, sambung lak
gosip artis2 kt m'sia nih...
kalau masih takde keje lagi lepas tu, sambung lak gosip artis2 luar negare..
sampai habes koleksi gosip2 dibincangkan.

5.tidor.                                                                                               
yg ini yg paling aku suke. 
tapi aku tak berani buat lagi laaa...
dah la kene bangun awal2 pagi,
pastu keluar pun awal2 pagi gak
ngantok kot.....
takde keje je,lepas penat dok termenung,
lepas dah habes kredit buat survey dan juge pengaduan,
lepas dah takde lagi gosip2 yg boleh dibincangkan...
masih tak dpaat kerje lagi....
ape lagi, tidor la...
lagi2 kalau dapat meja baik punye tersorok.
mesti baik punye tidor la..
silap2 kantoi dgn supervisor,
trus tolak markah. haha.....padan muke kau.




macam mane aku tau semue bende ni????
mestilah aku tau...
tu sume aktiviti yg aku slalu buat dan akan buat
(sbb aku blom tertido kt ofis lagi.... maybe kaming soon kot..)

wokeyyy.... gonna sleep early today and wake up late tomorrow,
sempene hari sabtu... chiao !!



4 comments:

aQiLaH said...

owhhh...tu rupenye keje ko ek ms intern...ish3~!

azim ikin said...

tetttt... aku tak pernah tido lagi ye....

aida said...

mcm terasa je bab texting n fb-ing tuh! deymm

azim ikin said...

tetttttttt~~~~ hahaha... i remembered u when i wrote that ;p