Wednesday, June 10, 2009

sakit hati....

macam mane kite nak cakap kt seseorang tu yg kite sakit hati dgn die?
a) cakap direct dgn die.. "weh, aku sakit hati dgn ko la sekarang.."
b) cakap tak direct.. bagi hint kt orang tu yg kite tgh sakit hati dgn die...

which one is better? cakap direct ke indirect? adakah kalau kite cakap direct kt orang tu akan menyakitkan hati die balik? mak saye selalu pesan, treat orang same macam kite nk orang treat kite. so kalau kite nk orang tak sakitkan hati kite, sepatutnye kite kene la jage hati orang kn? biar orang pun jage hati kite..... pilihan lagi satu selain sound orang tu secara direct dan berkemungkinan besar akan menyakitkan hati orang tu balik ialah sound indirect....

the thing is.. sometimes dah berbuih mulut kite bagi hint kt orang tu yg kite sakit hati dgn die tapi die tak faham2 gk (or buat2 tak faham in certain cases). adakah patut kite cakap kt orang tu camni... "dah la aku dah lame sakit hati dgn ko, ko buat2 tak faham lak. lagi la aku sakit hati.." patut ke??

No comments: