Tuesday, June 2, 2009

bile kegagalan melande......

bile kegagalan melande...semue bende yg aku buat tak jadi, kalau jadi pun macam hidup segan mati tak mau jer..... nk belajar baru bukak buku dah tertidur, nk g tgk terminator salvation takde teman, nk g beli psp semua orang menghalang, nk jadikan hari ni lagi baik dari semalam macam hari ni lagi teruk je...... nak2 lak baru fail kuiz, sket je lagi nak lulus. kebengangan dan ketensenan melande jiwe raga yg selame ni jarang fail kuiz tetibe fail.
kegagalan menyebabkan aku berfikir... adakah aku deserved these failures? adakah aku tak cukup effort utk mengelakkan kegagalan tu? adakah aku tak cukup willpower for me to struggle, to avoid failure? adakah aku tak cukup motivasi, sokongan moral, support system dari family and close friends utk terus berjaye? or is it that my 'time' is over and now what's left for me is failure?
itulah.... pemikiran negatif aku berjaye bermaharajalela kt dlm kepale otak aku. urghh.. kadang2 penat jugak aku berfikiran positif, lagi2 kalau keadaan sekeliling memang tak kondusif langsung utk aku berfikiran positif. tapi bile dah negatif tu, aku akan terfikir balik, ape gune kite berfikiran negatif, bukannye boleh ubah keadaan pun. bukannye boleh tambahkan markah aku jadi lulus pun. bukannye boleh jadikan aku semakin rajin pun. things will not get better if i think negatively.
then i start to think positively.... ala, baru gagal satu kuiz. kuiz lain ade lagi.... lagipun bile lagi nk gagal kalu bukan skarang.. pergh, bunyi cam alasan utk menutup kegagalan kan? but it's better than always thinking that you're a failure now and forever. lagi elok daripada asyik berfikir satu2nye yg kite layak adalah kegagalan. failing once doesnt mean you're a failure for life. kalau tak merase kegagalan maknenye takde gune la kejayaan tu. 
right now, i'm getting over my failure. kegagalan buatkan kite berfikir, buatkan kite lebih berusaha, buatkan kite lebih bertekad utk mencari kejayaan, buatkan kite lebih tabah menghadapi halangan, buatkan kite lebih menghargai kejayaan yg kite bakal dapat. for that, i'm really grateful for all the failures i 'achieve'. kuz without it, aku takkan sedar yg aku takkan selame2nye berada di atas, aku takkan jadi lebih berusaha, aku takkan jadi aku yg lebih baik.

No comments: