Sunday, May 10, 2009

dari kuala ke hulu.......

bulan ni dah masuk lebih kurang 3 bulan kitorang pindah rumah...dari tpg ke kajang. dari kuala langat ke hulu langat.... there's been significant changes in our lives prior to moving to our new home. mule2 skali kawasan perumahan tu... me and my family dah 10 thn tinggal kt telok.... yg mane kitorang dah banyak kawan kt situ (though aku tak rapat langsung dgn diorang...at least we know each other..better than tak kenal langsung kn...hehehe), takat jalan kt situ pejam mate je blh sampai.....jalan kt mane2 pun semue orang kenal.... aku sekolah kt situ,kadang2 terserempak dgn cikgu2.... in short, kitorang dah mengenali dan dikenali orang kt situlah.... then all of sudden we move to a new place where we dont know anyone there.... dah la banyak anjing kt situ (huhuhuhu takot....) it's really a life changing situation... 
another thing yg berubah is the weather....mmg la telok dgn kajang is not that far, still dlm selangor,malaysia but it's different. for one thing, telok panglima garang dekat dgn laut and kajang is closer to gunung ganang and all.....but i think the weather in kajang ni same mcm kt uia... kalau panas, panas yg teramat, kalau sejuk.....sejuk la sangat. it's one thing i need to adapt to....
even though banyak perubahan yg kitorang sekeluarga alami tapi semua perkara ade hikmahnye kan? at least aku dapat la gak tukar environment..asyik dok kt telok yg penuh dgn asap2 dari kilang je, mane2 jalan rase cam kt jakarta or hanoi or bangladesh je.... sekali sekale nak gk rase mcm kt malaysia kan, nk gk jalan2 dikelilingi orang melayu cina india...hehehe.....
pastu lg dekat dgn uia....leh balik selalu (yeay!!!) rumah baru lg besar...blh la mak tanam jagung,ubi,serai,pandan,dll tanaman yg dulunye takleh tanam kt rumah telok sebab tak cukup ruang (one thing yg mak suke..tanam2)...blh la awie main bola kt tpei rumah tanpa mak jerit2 sebab takut nanti kene pasu bunga die..... blh la adik tukar mindsetting die, expand his outlook on life, takla stuck kt pemikiran lame die je.... banyak lagi la kot hikmahnye yg blom aku fikir lagi.....
in all, it's sad to move from a place where you grow up, make friends and have fun but it's intriguing and fun to just try new things kan...lagipun kite kene la bersedie utk terima benda baru.... bersedia untuk tidak bersedia.......

No comments: